Bilvårdsprodukter

Inledning

Bilvårdsprodukter blir allt vanligare och vanligare samtidigt som det finns en hel uppsjö av olika bilvårdsprodukter så kan det vara otroligt svårt att hitta rätt och veta vilka olika bilvårdsprodukter man skall välja och när. Vi på Rekondbil går igenom vilka olika bilvårdsprodukter du kan använda och när det är bra att använda dem. Vidare har vi upprättat köpguider och recenserat de olika bilvårdsprodukterna i dess produktkategori för att göra ditt val av bilvårdsprodukt enkelt och överskådligt. Vi på Rekondbil vill att det skall vara enkelt att hitta bra bilvårdsprodukter som passar till din bil. Att rekonda sin bil inte är så svårt som många tror men för att ha de bästa förutsättningar så går vi igenom de grundläggande kunskaperna du behöver för att lyckas med din bilrekond.

Bilvårdsprodukter vad är det?

Bilvårdsprodukter är ett samlingsnamn och en komplett benämning av ett flertal olika produkter inom bilvård. Till att börja med så finns det idag otroligt många olika bilvårdsprodukter och begreppet är brett. Följaktligen så är definitionen av bilvårdsprodukter generell och innefattar allt du kan tänka dig inom bilvård. Vi på Rekondbil har därför valt att presentera de mest användbara bilvårdsprodukterna, hur man använder dem och vad man skall tänka på, dessutom har vi upprättat tester där vi jämfört de olika bilvårdsprodukterna gentemot varandra för att underlätta valet av bilvårdsprodukt för dig.

Bilvårdsprodukter fördelar

Bilvårdsprodukter är effektiva när det kommer till att rekonda sin bil. Det finns i princip en bilvårdsprodukt för alla typer av rengöringsarbeten du kan tänka dig behöva upprätta för att få din bil i det skick du vill ha. Vidare så kan du produktanpassa dina bilvårdsprodukter efter det du önskar rengöra? Ponera att du har fått en del flygrost på din bil och vill ha en unik produkt som är avsedd  för detta ändamål, då finns det en produkter som heter flygrostborttagare och specificerar sig på det. Vidare så finns det en uppsjö av olika bilvårdsprodukter där du kan anpassa din bilvårdsarsenal efter tycke och smak. Dessutom så är många nya bilvårdsprodukter miljövänliga utan att kompromissa på effektivitet och ger ett lika bra resultat som äldre bilvårdsprodukter som inte är miljövänliga ger. Samtidigt som de finns bilvårdsprodukter som är specifika och miljövänliga så finns det även produkter som är mer allsidiga och kombineras med flera olika verkningsmekanismer.

Bilvårdsprodukter nackdelar

När det kommer till bilvårdsprodukters nackdelar så finns det en del som kan tas i beaktning när man skall köpa. Det är nämligen många som ännu inte är miljövänliga vilket vi på Polermaskinen tycker är synd då vi bör vara rädda om vår miljö. Samtidigt finns det tvätthallar som är upprättade för just detta ändamål och tar hand om de giftiga avfallen som blir vid en biltvätt. Ytterligare så är vissa produkter dyra till vad man får, se gärna våra bäst i test där vi tar ut testvinnande bilvårdsprodukter som är prisvärda. Dessutom kan det vara svårt att hitta rätt produkt till din bil, men i våra guider så berättar vi vad du skall tänka på när det kommer till val av bilvårdsprodukter.

Bilvårdsprodukter att känna till

När det kommer till olika bilvårdsprodukter så finns det en del grundläggande bilvårdsprodukter att känna till som har en essentiell roll när det kommer till att rekonda din bil på ett korrekt och fackmannamässigt sätt.

Utvändiga bilvårdsprodukter

Invändiga bilvårdsprodukter

Kallavfettning

Kallavfettning är kanske den mest potenta produkten av alla bilvårdsprodukter. Självklart kan man inte enbart upprätta en biltvätt med kallavfettning men det finns inget som är så effektivt som kallavfettning när det kommer till att avlägsna petronleumbaserad smuts, asfaltsfläckar och tjära från lacken på bilen.

Löser:

Inget av detta kommer att gå bort med ett vanligt bilschampo och därmed behöver du en kallavfettning för att lyckas ta bort denna form av smuts från bilens lackerade ytor.

När du använder kallavfettning så är det viktigt att du inte använder det på platsdetaljer då detta kan skada ytan.

Appliceringsförfarande:

För att uppnå absolut bästa resultat så är det bra om du applicerar kallavfettningen på en torr bil och låter det verka i några minuter utan för den delen låta det torka in på lacken. Vid hård nedsmutsning kan du fördelaktigt använda dig av en svamp för att lösgöra all smuts innan du spolar av bilen. Tänk även att aldrig använda det på en varm lack eller i direkt solljus.

Kallavfettning sammanfattning:

Kallavfettning är en bilvårdsprodukt som lämpar sig otroligt bra för att ta bort petronleumbaserad smuts, asfaltsfläckar och tjära från lacken på bilen samtidigt som det är effektivt. Använd det helst i en miljövänlig tvätthall för att inte skada miljön mer än nödvändigt och låt det inte rinna ner i våra dagvattenbrunnar.

Alkalisk Avfettning

Alkalisk avfettning är en produkt som är avsedd för att ta bort lös smuts så som flugor, damm, pollen, insikter och inte petronleumbaserad smuts som kallavfettning. Vi vet med oss att detta kan vara lite förvirrande då man lätt förenklar det hela och kan tänka att avfettning som avfettning men dessa två produkter har inte alls samma verkningsområde. Alkalisk avfettning är mycket mer skonsam än kallavfettning och löser alltså inte asfaltsfläckar, tjära och liknande utan fokuserar på mer lättlöslig smuts så som flugor, damm, pollen m.m.

Löser:

Alkalisk avfettning kan fördelaktigt användas med en foam lance, vilket gör appliceringen lekande enkel och det är otroligt enkelt att underhållstvätta bilen med denna setup. Du behöver inte ens använda svamp om det är så att din bil är väl omhändertagen och rekonditionerad.

Appliceringsförfarande:

Här finns det en del olika appliceringsförfaranden när det kommer till alkalisk avfettning.

Som du ser kan man applicera alkalisk avfettning lite som man vill men vår rekommendation är att använda det i en foam lance om man har tillgång till det. Otroligt smidigt och enkelt, blanda produkten enligt dess instruktioner med vatten och fäst den på din högtryckstvätt för att sedan spruta på det vita skummet över hela bilen, låt verka i några minuter och spola av det precis innan det har torkat in för att få bästa möjliga avverkning. Tänk på att inte använda detta i direkt solljus eller låta det torka in.

Alkalisk avfettning sammanfattning:

Alkalisk avfettning är en bilvårdsprodukt som lämpar sig bäst för lössittande smuts så som flugor, damm, pollen och liknande. Appliceringen görs fördelaktigt med en foam lance men fungerar alldeles utmärk att applicera på de flesta sätt. Dessutom fungerar det otroligt bra som underhållstvätt och du kan tvätta av din bil på kanske 5 minuter med enbart alkalisk avfettning och ändå få ett riktigt bra resultat.

Flygrostlösare

När det kommer till bilar med ljusare lackering så som vitt och silver så brukar man tydligt se små rostfläckar på bilen vilket inte är så trevligt. Dessa små rostfläckar finns även på mörkare lackeringar men till skillnad mot de ljusare så syns det inte på samma sätt. Flygrost är egentligen järnpartiklar som finns på våra vägar under vinterhalvåret och som rostar fast i lacken på bilen. Järnpartiklarna uppkommer från våra vinterdäck med dubbar och stålplogen som vi använder när vi plogar våra vägar. Hur som helst så blandar sig dessa järnpartiklar med saltet från vägarna, det i sin tur virvlar upp på sidan och baktill på bilen när du kör. När de sedan sätter sig på lacken så börjar dessa järnpartiklar att rosta. Som vi nämnde tidigare så syns inte detta på mörkare lacker men de finns ändå där även om det inte syns precis som de finns på de ljusare lackerade bilarna. Du kan känna det genom att du har en sträv yta trots att du tvättat och avfettat din bil.

Flygrost går inte att tvätta bort inte ens med avfettning även om vissa kallavfettningarna kan ha en reducerande verkan. Det finns istället speciella flygrostlösare som tar bort dessa järnpartiklar och vi på rekondbil har upprättat ett test där vi jämför olika flygrostlösare och betygsätter dem.

Löser:

Appliceringsförfarande:

Det sprayas enklast direkt ut ur flaskan som det kommer i, låt det sedan verka i 5-10 minuter utan att torka in, processen kan skilja lite beroende på vilken flygrostlösare du väljer att använda. Använd gärna en svamp för att gnugga bort det och en fällborste på fälgarna. Upprepa processen tills allt är borta.

Flygrostrengöring sammanfattning:

Flygrost är en bilvårdsprodukt som är ett måste när det kommer till att avlägsna dessa järnpartiklar från lacken annars kommer du helt enkelt inte att få bort dem, dessutom ser det otroligt fult ut på ljusare lackeringar, men även mörkare lackeringar har dessa rostfläckar som behöver tas bort om du skall uppnå ett bra resultat med din bilrekond.

Bilschampo

Bilschampo är kanske den allra mest kända bilvårdsprodukten när det kommer till att rekonda bilen. Det finns nog inte många personer som inte känner till vad ett bilschampo är men dess funktion är att ta bort smuts som satt sig på bilen när du kört den samtidigt som det är skonsamt mot vaxet om du har applicerat det på bilen.

Tar bort:

Appliceringsförfarande:

Bilschampo kan appliceras på en rad olika sätt och med olika metoder. Den allra mest förekommande appliceringsförfarandet är den klassiska hink metoden där man använder sig av en svamp eller mikrofiberhandske för att tvätta bilen.

När det kommer till tvåhinksmetoden så är det en metod som går ut på att ta den smutsiga svampen i den ena hinken för att sedan ta en ren svamp i den andra hinken och bli av med all smuts som kan tänkas fastna på svampen och därmed minimera risken för tvättrepor på lacken.

Foam lance är en spruta som blandar luft och vatten vilket gör att bilschampot skummar och du sprutar på det över hela bilen för att sedan tvätta med en svamp.

Det finns även högtryckstvättar likt Kärcher där man kan köpa behållare direkt till högtryckstvätten och spruta på medlet med en skumlikande effekt likt en foam lance, vilket även det är otroligt smidigt. Använd inte bilschampo i direkt solljus och låt det inte torka in på bilen.

Bilschampo sammanfattning:

Bilschampo är en bilvårdsprodukt som är essentiellt vid en bilrekond och ett måste när du skall rekonda bilen. Bilschampo tar bort smuts, pollen, damm och flugor. Ändå är det enkel att applicera och går således att göra på ett flertal olika sätt samtidigt som det utgör basen i din bilrekond. Bilschampo går att applicera på flera olika sätt och är smidigt att använda samtidigt som det rengör din bil utan att förstöra vaxet på bilen. Vi rekommenderar alltid att använda bilschampo om d vill bevara ditt vax så länge som möjligt.

Fälgrengöring

När det kommer till fälgar så sätter sig smutsen ofta väldigt hårt, så som flygrost, bromsdamm och asfaltsfläckar. Fälgrengöring finns både med syra och icke syra, vi på Rekondbil anser att man helst inte skall använda syra då de kan skada fälgarna om man inte är försiktig även om det krävs väldigt mycket för att det skall ske samtidigt som det inte är lika miljövänligt men samtidigt är det otroligt effektivt när det kommer till att ta bort smutsen från fälgarna. Därmed får dina fälgars skick helt enkelt avgöra vilken fälgrengöring du behöver. Om du tar en med syra i så tänk alltid på att inte få ner det i våra dagvattenbrunnar.

Tar bort:

Appliceringsförfarande:

Applicera medlet på fälgen med den behållare som medföljer. Antingen i en sprayflaska eller en spruta för avfettning som med fungerar bra såvida den klarar av att innehålla syra om du valt en fälgrengöring med syra i. Var alltid försiktig med ögonen och händer så bär fördelaktigt skyddsglasögon och handskar när du handskas med syra. Vi rekommenderar alltid att ha handskar på sig när man använder sig av kemikalier, diskhandskar fungerar utmärkt och är billigt. Applicera medlet och låt verka tills du börjar se att smutsen rinner av, använd dig av svamp för att ta bort all smuts om de är riktigt skitiga eller en fälgborste.

Tänk på att vattnet kan spruta upp i ansiktet på dig när du sköljer av framförallt muttrar och likande där vattnet kommer in emellan så var försiktig med ögon och hud.

Fälgrengöring sammanfattning:

Fälgrengöring är en bilvårdsprodukt som används på fälgar för att få bort bromsdamm, pollen, asfaltsfläckar och likande smuts som sätter sig hårt på fälgen. Finns med både syra och utan syra så var försiktig när du applicerar medlet. Hur som helst så är det otroligt svårt att få rent sina fälgar utan fälgrengöring och det är en stor tillgång i din bilrekond – arsenal.

Motortvätt

Som de allra flesta känner till så kan en motor bli väldigt smutsig och är svår att hålla ren då man ofta inte är där och kollar allt för ofta. I vilket fall som helst så är en ren och fin motor väldigt tacksam att ha. När man upprättar en motortvätt är det viktigt att vara noga med att skydda känsliga delar av motorn för att ingen elektronik skall bli skadad. Ännu mer om du äger en äldre bil där elektroniken inte är skyddad på samma sätt som i de nyare bilarna. Du kan fördelaktigt använda dig av platsfolie eller plastpåsar för att täcka över de komponenter som inte skall skadas. Se till att lokalisera generator, databoxar, tändhattar och annan elektronik, som sagt så rekommenderar vi att du maskerar dessa delar med hjälp av plastpåsar/plastfolie och maskeringstejp men man skall också vara väldigt försiktig när man spolar så man inte spolar rakt på med högt tryck utan håller sig på sidan om, vi på Rekondbil har tvättat hundratals bilar utan att något har kommit till skada så var inte rädd att försöka själv.

I motorrummet så samlas det damm, olja och bensinrester som sitter hårt och är svåra att få bort, det är då motortvätt kommer till användning, detta är en form av avfettning som är anpassad för motortvätt och är därmed extra skonsam för din motor och dess elektronik till skillnad mot vanlig kallavfettning.

Tar bort:

Appliceringsförfarande:

Tänk alltid på att motorn skall vara kall när man börjar med en motortvätt, efter det kan du maskera de känsliga delarna med maskeringstejp och plastpåsar för att säkra all elektronik och känsliga komponenter. När du upprättat de säkerhetsåtgärder som krävs så kan du applicera medlet på motorn och låta den arbeta mellan 5 – 10 minuter, viktigt att medlet inte torkar in. Är motorn extremt smutsig så kan du använda dig av en svamp eller pensel för att få den ordentligt ren. Ofta brukar motorn vara helt ren vid detta laget men om den inte skulle vara det kan du använda dig av en svamp med vanligt bilschampo för att ta bort det sista.

Spola sedan av motorn och var försiktig där de känsliga komponenterna sitter så du inte spolar direkt på dessa utan vid sidan av.

Torka sedan rent motorn med en mikrofiberduk och din motor kommer nu vara helt rent och fin.

Sista steget i processen är att använda sig av en vinylglans för att få alla plastdetaljer som nya om man önskar göra det.

Motortvätt sammanfattning:

Motortvätt är en bilvårdsprodukt som används vid tvätt av din bils motor, den är speciellt anpassad för att tvätta en motor och är därmed extra bra på att skydda elektroniken i motorn. Man skall kolla ihåg att täcka för känsliga komponenter och vara försiktigt så man inte spolar direkt på dessa områden. Hur som helst så är motortvätt otroligt effektiv och lätt att använda.

Polermedel

Polermedel är den bilvårdsprodukt som de allra flesta förknippar med en bilrekond, det utgör basen för att ta bort repor i lacken samtidigt som det ger en jämn och jämn yta i klarlacken som är essentiell för att få en behaglig glans och nybilskänsla i lacken. Förutom sitt vackra utseende får bilen ytterligare skydd mot dåliga väderförhållanden. Ännu mer så har det egenskapen att ta bort envisa fläckar som kan ha uppstått på lacken.

Det är nämligen så att när du använder din bil regelbundet så bildas det mikrorepor på lacken vilket leder till att lackens skyddande lager blir skadat och lackeringen tappar sin forna glans. Det är något du enkelt kan åtgärda med ett polermedel.

Det finns olika typer av polermedel och vi tänkte nämna de viktigaste som du kommer att behöva i din poleringsprocess.

 

Dessa tre polermedel utgör grunden när du skall rekonda din bil.

OBS! När du rekondar en bil så skall du alltid kontrollera hur mycket mikrorepor du har för att inte slipa ner mer än nödvändigt av din klarlack. Har du en bil med få mikrorepor, endast tvättrepor kanske det räcker med att du börjar med mellan polermedel och hoppas över grovt polermedel, det är helt enkelt din bils skick som får avgöra vilket du skall börja med. Börja hellre med det minst slipande och gå successivt upp i slipgrad om du inte skulle vara nöjd med resultatet. Följaktligen så kommer du spara på din klarlack genom att göra på detta sättet.

Slipgraden i polermedlen bestäms helt enkelt av din bils skick och det är den största skillnaden mellan de olika polermedelen, nämligen dess slipningsegenskaper att slipa ner klarlacken. Grovt polermedel kommer att avverka klarlacken fortare men det ger även större mikrorepor, vilket gör att du behöver upprätta de två andra stegen efteråt för att få en riktigt fin yta.

Appliceringsförfarande:

När du applicerar polermedel på en polertrissa antingen för hand eller med maskin så räcker det med endast 3 – 5 små klickar för att mängden skall bli rätt. Polermedel är ofta väldigt drygt och det krävs inte mycket för att ge tillräckligt med medel på din polerttrissa eller rondell. Tänk dock på att inte ta för lite då polermedlet har en smöjrande effekt mellan polertrissan och lackeringen.

Se alltid till att lacken är ordentligt ren innan du börjar polera bilen. Vidare kan du fördelaktigt använda dig av en IPA mellan varje polersteg för att ta bort eventuella rester från lacken mellan de olika polerstegen.

Polermedel sammanfattning:

Polermedel är en bilvårdsprodukt som är speciellt anpassad för att slipa ner mikrorepor i lackeringen och även fläckar som kan ha uppstått. Många polermedel är otroligt effektiva och du kan räkna med att din bil kommer att se ut som ny igen.

Polermedel finns i olika kategorier där slipningsförmågan och därmed avverkningsförmågan är den avgörande skillnaden mellan de olika polermedlen.

 • – Grovt polermedel
 • – Mellan polermedel
 • – Fint polermedel
 •  

Generellt så krävs det väldigt lite produkt när du polerar bilen då polermedlet är väldigt drygt. Kan appliceras med polermaskin eller för hand, det är varken som, dock så kommer du att få ett mycket bättre resultat om du använder dig av en polermaskin.

Bilvax

Vax är en bilvårdsprodukt som används för att skydda bilens lackering från ogynnsamma väderförhållanden, smuts och solens ultravioletta strålar. Det finns lite olika typer av vax.

 • – Fasta vaxer
 • – Kräm vax
 • – Lättflytande vax
 •  

Vilken typ av vax man föredrar att använda beror lite på vad du har för önskemål när det kommer till att vaxa din bil. Ser man till hårdvax så brukar detta vara väldigt enkelt att applicera och är inte så svårt att få bort. Jämför man det mot till exempel fasta vaxer så kan de vara lite mer svårarbetade men ger samtidigt ett lite mer hållbart skydd.

Samtidigt finns det vaxer med olika formula.

 

Diskussionen mellan naturliga- och syntetiska vaxer har länge debatteras inom fordonsindustrin. Generellt sett så ger ett carnubavax högre glans men en mycket kortare livslängd än ett syntetiskt vax, vilket innebär att man behöver applicera det regelbundet för att effekten inte skall avta. Medans de syntetiska vaxerna kan hålla i upp emot ett år innan man behöver vaxa bilen igen med ett bibehållt skydd. Vi på Rekondbil förespråkar en mix mellan dessa där man först använder det syntetiska för att få skyddet och sedan toppar det med ett carnubavax för att ge det den där extra glansen, valet är självklart ditt.

Naturliga vaxer är vax så som Carnauba som brukar ge den absolut högsta glansen men har en väldigt begränsad hållbarhet.

Syntetiska vaxer lång hållbarhet men inte samma glans som med ett naturligt vax. 

 

Appliceringsförfarande:

När du applicerar ett vax oavsett sort så är de likt polermedel otroligt dryga, så ta väldigt lite medel på en applikator eller polermaskinen när du skall vaxa bilen annars är risken att det blir en tjock hinna som inte försvinner och ger ett tråkigt utseende. Endast ett tunt lager skall appliceras och det skall göras i skugga på en kall lack annars finns risk att det bränns in i lacken och skadar den. Låt verka enligt instruktionen på vaxet då det kan skilja lite mellan olika vaxer. Torka sedan av med en ren mikrofiberduk i cirkulerande rörelser för bästa resultat. ytterliggare så kan det vara bra att ha ett flertal rena fina mikrofibortrasor när man torkar av då det lätt sätter sig vax i trasan vilket gör att vi rekommenderar Er att byta ut dem regelbundet. Mellan 4 – 5 mikrofibertrasor brukar vara ett bra mått till en hel bil.

Appliceringen kan se både med polermaskin och för hand.

Bilvax sammanfattning:

Bilvax är en bilvårdsprodukt som har skyddande egenskaper mot ogynnsamma väderförhållanden och solen ultravioletta strålar. Det finns såväl syntetiska som naturliga bilvaxer där den största skillnaden ligger i glans och hållbarhet. Syntetisk ger en längre hållbarhet men mindre glans medans ett naturligt vax ger en högre glans men kortare livslängd.

Appliceringen är enkel och du behöver en ytterst liten mängd vax när du vaxar bilen.

De går absolut att kombinera dessa för att uppnå bästa resultatet.

Lackskydd

Ett lackskydd är en bilvårdsprodukt som är till för att stärka billackens motståndskraft mot yttre åverkan precis som vax, yttre åverkan är när lackeringen blir utsatt för starkt solljus, salt, slask, stenskott, asfalt och ett ständigt föränderligt klimat. När du använder dig av lackskydd på din bil så kommer du att förlänga din bils livslängd samtidigt som bilen blir mer lättskött när det kommer till underhållstvätt. Dessutom kommer lackskydd likt vax att vara tidsbesparande i längden då de minskar behovet av annat och mer tidskrävande underhåll, tack vare att det skyddar lacken och gör så att partiklar, smuts och liknande inte fäster på lackeringen som om du inte har något skydd.

Lackskydd är ofta keramisk och appliceras på lacken för att vara extremt slitstarkt skydd samtidigt som det ger en hög glans. Det är nämligen så att dagens bilar inte är lika slittåliga i lacken som de var förr i tiden och därmed är man i behov av ett lackskydd eller vax för att skydda bilen och bevara dess livslängd.

Skillnaden mellan vax och lackskydd är egentligen att det är mycket mer hållbart. Att lämna in din bil för behandling med lackskydd skulle kosta dig allt från 3000 kr och uppåt, du kan istället upprätta det själv för en 5 del av det priset beroende på hur många gånger du kommer upprätta lackskyddsbehandlingen.

Lackskydd går dessutom alldeles utmärkt att kombinera med vax efter att du låtit det verka.

Appliceringsförfarande:

När det kommer till applicering av lackskydd så kan det likt alla bilvårdsprodukter variera en del men vi kommer gå igenom grunderna som brukar vara likvärdigt med de allra flesta lackskydden. Tänk dock alltid på att följa anvisningarna på lackskyddet.

Appliceringen ser normalt ut enligt följande:

Lackskyddet fungerar bäst om lacken är i bra skick. Vi rekommenderar att den används på en helt rekondad bil.

1. Gör en grundlig rengöring av bilen innan du behandlar lacken. Avsluta genom att ta bort polermedelsrester med till exempel Padboys IPA. Vad noggranna när du upprättar detta steget då det lägger grunden för ett bra lackskydd.

2. Var alltid inomhus, aldrig i direkt solljus och helst ett garage som inte är allt för varmt,  välventilerat garage är att föredra. Använd alltid skyddshandskar, och om du är känslig för starka lukter är det även att rekommendera ett munskydd.

Innan du applicerar ditt lackskydd så rekommenderar vi alltid att du skakar flaskan om motsatsen inte är angiven på lackskyddet. Portionera ut några droppar medel på en ren och torr mikrofiberapplikator, och sprid ut ett tunt lager på en liten del av lacken med en sick-sackrörelse och lätt tryck. Arbeta på små ytor i taget, ca 50 x 50 cm.

3. Kommer det något överflödigt medel så är det viktigt att torka bort det nästan direkt efter ca 10-30 sek med en separat, ren och torr mikrofiberduk. Det är alltid bra att ha flera rena mikrofiberdukar tillhands och byta ut dem regelbundet. Tänk på att inte lägga för mycket tryck när du polerar av lackskyddet. 

4. När du känner dig nöjd med resultatet så skall du alltid låt beläggningen torka i minst 24 timmar innan du använder bilen igen. Och tvätta inte bilen inom de närmsta 7 dagar efter lackskyddsbehandlingen.

OBS! Som vi nämnde tidigare kan appliceringsförfarandet alltid skilja lite från produkt till produkt, ta därför alltid som vana att läsa på flaskan innan ni applicerar produkten så att det blir enligt tillverkarens rekommendationer. Ovan har vi presenterat hur det brukar se ut för att Ni skall få en känsla av hur enkelt det faktiskt är att applicera ett lackskydd själv.

Lackskydd sammanfattning:

Lackskydd är en otroligt potent bilvårdsprodukt som passar utmärkt när du vill ha ett långvarigt skydd på din bil. Lämnar du in en bil för lackskydd så kan det kosta allt från 3000 kr och uppåt men upprättar du det själv kan du komma undan med så lite som en 1/5 del av priset.

Lackskydd egenskap är att skydda lacken mot yttre faktorer såsom ultraviolett strålning och oxidation.

Appliceringen är förhållandevis enkel och resultatet blir ofta slående.

Däckglans

Däckglans är en bilvårdsprodukter som ger dina däck den nybilsdäckkänslan man har när däcken är helt nya. Ett vått härligt utseende som gör otroligt mycket för helheten vid en bilrekond. Däckglans gör sig som bäst en sommardag när din bil är nyrekondad eller nytvättad och man ser att gummit ser helt nytt ut. Det finns många olika däckglanser på marknaden och här gäller det att välja rätt för många ger inte vad de utlovar vad gäller den våta looken och livslängden som kan skilja något otroligt mellan de olika märkena. Som tur är har vi på Rekonbil testat marknadens bästa däckglans och tagit ut en vinnande däckglans i budget, mellan och premiumsegmentet.

Förutom sitt härligt utseende så skyddar även däckglans däcken, det är nämligen så att du kan förlänga däckets livslängd genom att använda däckglans regelbundet. Produkten skyddar nämligen gummit mot solens ultravioletta strålar och förhindrar därmed uttorkning av bildäcken. Ytterligare så fastnar inte skadliga ämnen från vägarna lika lätt på däcket. 

En fördom som finns när det kommer till däckglans är att damm skall fastna och få utseendet att se smutsigt ut istället. Detta kan ha varit ett problem med gamla eller dåliga produkter men det är inget som vi upplever med våra testvinnande däckglanser.

Appliceringsförfarande:

När det kommer till applicering kan det skilja lite beroende på om det är skum, spray eller applikator som skall användas men principen är densamma. Innan du lägger på produkten se alltid till att däcken är ordentligt rengjorda för bästa resultat.

Använder du dig av skum så rekommenderar vi att du sprutar på skummet runt däcket men var försiktig så det inte skvätter på fälgen. Låt medlet verka enligt instruktionerna och torka sedan av med en bilsvamp alternativt mikrofibertrasa fungerar utmärkt med.

Använder du istället spray så sprayar du enbart på produkten jämn över hela däcken och sedan är de klart. Helt klart den enklaste sättet att applicera däckglans på.

Sist men inte minst så kommer vi till applikator. Då tar du en liten mängd av medlet på applikatorn för att sedan smörja in däcket. 

TIPS! Tänk alltid på att köra bilen en liten bit då det är svårt att komma åt den sidan som är ner mot marken. 

Däckglans sammanfattning:

Däcklans är en bilvårdsprodukt som ger dina däck utsidan av att vara nya samtidigt som de ger en skyddande yta mot solens ultravioletta strålar och därmed förlänger däckets livslängd genom att motverka torrsprickor samt smuts.

Det finns ett flertal olika typer av appliceringsförfarande där spray är otroligt enkelt sätt att applicera det på. Vilket sätt du vill använda och föredrar är helt upp till dig.

Generellt så är appliceringsförfarandet enkelt och går på enbart några minuter.

Interiörtvätt​

Interiörtvätt är en bilvårdsprodukt som ger dina insida av bilen en ren och snygg look samtidigt som en del interiörtvättar även eliminerar dåliga dofter i bilkupén. Tanken med en interiörtvätt är att den effektivt skall avlägsna smuts och fett frå instrumentpaneler, dörrpaneler och andra ytor av hårt plastmaterial. Som vi nämnde tidigare finns det även interiörtvättar som är luktreducerande och lämnar en behaglig doft efter sig, dessutom kan många även göra rent tygklädsel och skinnklädsel som du har i din bil. Kortfattat så är de flesta interiörtvättar på marknaden mångsidiga och passar till de flesta arbetsmoment av en invändig rekond på din bil.

Kan användas på följande:

 • – Instegslister
 • – Ratten
 • – Dörrpanelerna
 • – Instrumentbrädan
 • – Ventilationshusen
 • – Skinnklädsel
 • – Textilklädsel
 • – Bilmattor

Appliceringsförfarande:

När det kommer till applicering av interiörtvätt så brukar vi alltid rekommendera att ha en mikrofibertrasa av bra kvalité och sedan spraya med interiörtvätten direkt i mikrofibertrasan för att minska eventuella missfärgningar eller överapplicering av medlet som du använder. Torka sedan av din bil invändigt med långsamma cirkelrörelser för att få bästa möjliga resultat. 

Till sist så kan du fördelaktigt även ta en helt ny torr mikrofibertrasa och torka bort eventuellt överflödigt medel på insidan av din bil.

Interiörtvätt sammanfattning:

Interiörtvätt är en bilvårdsprodukter som fungerar otroligt bra när det kommer till insidan av din bil. Den passar bra lika bra till instrumentpanelen som dina säten och är effektiv på att ta bort smuts och fett som kan ha uppstått på din bils insida. En bra interiörtvätt är essentiellt för att upprätta en lyckad invändig rekond på din bil.

Glasrengöring

När det kommer till den bilvårdsprodukt som är bäst lämpad för att rengöra rutorna på din bil så är det glasrengöring som gäller. Dessa är effektiva och tar bort fett och smutspartiklar från dina bilrutor.

Kan användas på:

 • – Samtliga bilrutor
 • – Dina fönsterrutor hemma

Appliceringsförfarande:

Även här kan du fördelaktigt använda dig av två stycken mikrofibertrasor där du sprayar glasrengöringen i en mikrofiberduk för att det inte skall komma på andra paneler i bilen och applicerar medlet med den för att rengöra, därefter går du över till att torka rent med en fin mikrofiberduk som är avsedd för glasrengöring så att den inte tappar små tygbitar.

Glasrengöring sammanfattning:

Glasrengöring är den bilvårdsprodukt som lämpar sig vid rengöring av bilens samtliga rutor. Appliceringen är enkel och görs lättast med två stycken mikrofiberdukar anpassade för fönsterrengöring så att de inte avger några små tygbitar på rutan efter att man torkat rent.

Vinylglans​

När det kommer till den bilvårdsprodukt som är bäst lämpad för att få plastdetaljer till att se ut som nya så är det vinnylglans. Vinylglans lämpar sig till alla tänkbara plastdetaljer såväl invändigt som utvändigt. Den är effektiv på alla sorters plaster, vinyler eller gummi som finns på en bil. Efter applicering så får bilen en blank och antistatisk yta som skyddar detaljerna mot sol, regn och smuts.

Användningsområden: 

 • – Plastlister
 • – Stötfångare i plast
 • – Plastmattor i bilen
 • – Gummi
 • – Vinyl
  •  

Tänk på att när du applicerar detta medlet på till exempel bilmattorna så kan det bli väldigt halt om du inte spolar av det efteråt med en slang för att minska den hala ytan.

Appliceringsförfarande:

Skaka alltid dina produkter innan du använder dem om flasken inte säger något annat.  Applicera sedan endast medlet på rengjorda ytor. Du kan fördelaktigt även här använda dig av två mikrofibertrasor när du skall applicera medlet och torka sedan av med en ny torr mikrofibertrasa.

OBS! Använd inte vinylglans  i direkt solljus, eller på varma ytor och låt inte medlet torka på ytan som behandlas.

Vinylglans sammanfattning:

Vinylglans är en bilvårdsprodukt som används på plastlister, stötfångare, plastmattor, gummi eller vinyl både utvändigt och invändigt på din bil. Appliceringen är enkel och kan med fördel appliceras med två mikrofiberdukar, tänk alltid på att inte applicera medlet i direkt solljus.

Vilka bilvårdsprodukter skall jag välja?

Vilka bilvårdsprodukter du ska välja blir givetvis upp till dig själv i slutändan att välja. Vårt arbete är att göra en opartisk bedömning på samtliga aktörer som listas på sidan, tillsammans med deras produkter och utbud för att rekonda sin bil själv. Vi går igenom allt ifrån kvalité på produkterna, resultat, pris, utbud av produkter etcetera. Alla är vi också olika, vissa är prisjägare medan andra vill ha trygghet i form av en aktör som funnits länge på marknaden och har lång erfarenhet inom bilvårdsprodukter.

Dock som ovan nämnt så skulle vi inte rekommendera dig som prisjägare att fortsätta din jakt här. När priserna är så pass likvärdiga mellan aktörerna så bör istället andra faktorer påverka vilka bilvårdsprodukter som du väljer att beställa hem för att rekonda din bil.

Viktigt att tänka på när du ska välja märke och för att kolla på faktorerna som vi bedömer lite mer konkret. Så har vi valt att inte ens lista aktörer som inte har EU-godkända produkter, vilket det tyvärr finns aktörer i Sverige som inte har. De säljer med andra ord bilvårdsprodukter som inte har EU-standard, vilket har att göra med att de inte får innehålla vissa ämnen som anses vara skadligt och orsaka miljöföroreningar eller att de inte uppfyller de EU-krav som finns på bilvårdsprodukter. Vi listar alltså med andra ord bara säkra produkter för dig vill rekonda bilen själv.

Vi rekommenderar alltid att försöka välja ett märke som du känner dig trygg med. Om du till exempel har hört gott om Meguiars, varför inte prova deras produkter då? Det är i slutändan du som skall känna dig trygg med ditt val av bilvårdsprodukter.

Vilken bilvårdsprodukt är bäst

Vilka bilvårdsprodukter är bäst?

Rekondbil.se är för dig som vill hitta de rätta bilvårdsprodukterna till din bil. På denna sidan har vi valt att inrikta oss mot de populäraste bilvårdsprodukterna. Att rekonda sin egna bil är något som har blivit otroligt populärt och är en växande trend som inte verkar nå sin topp de senaste 10 åren. En glänsade bil med bra skydd är något som de allra flesta vill ha.

Att hitta de bästa bilvårdsprodukterna är inte alltid så lätt som man kan tro då det mångt och mycket handlar om en subjektiv bedömning om man bortser från de bilvårdsprodukter som ger en överlägsen prestanda i förhållande till dess utförande. Därför har vi på Rekonbil upprättat en rad olika tester där vi jämfört marknadens populäraste bilvårdsprodukter och ställt dessa emot varandra i våra tester. Ovan kan du se alla våra tester för respektive bilvårdsprodukt och du kan enkelt avgöra vad som passar dig bäst.

Billiga bilvårdsprodukter?

När det kommer till billiga bilvårdsprodukter så anser vi att det finns en del som gör ett bra jobb ifrån sig. Men du skall inte bara stirra dig blind på priset då det kan skilja otroligt mycket mellan en billig bilvårdsprodukt och en lite dyrare. Priset är självklart viktigt men om du vill få ett bra resultat så kan du inte enbart stirra dig blind på priset. Se gärna våra testvinnare i respektive bilvårdsprodukt för att hitta den mest prisvärda bilvårdsprodukten istället för enbart den billigaste.

Det är nämligen så att vissa billiga bilvårdsprodukter gör inte det dem utlovar att göra eller uppnår inte samma resultat som en lite dyrare produkt kan och därför måste man se vad man får för sina pengar istället för att enbart kolla på prislappen. Vi på Rekondbil anser att det viktigaste är att hitta en prisvärd bilvårdsprodukt.

Vilka bilvårdsprodukter behöver man?

Det beror helt på vad du skall upprätta i din bilrekond. Men här listar vi några produkter som är allsidiga och ett måste för att få till ett bra resultat i din bilrekond.

Bilvårdsprodukter paket?

Det finns en del bra paketerbjudande idag när det kommer till bilvårdsprodukter som kan vara fördelaktigt om man inte vet vad man skall ha och vill ha ett smidigt och komplett köp.

Tanken med ett bilvårdsprodukt paket är att underlätta urvalsprocessen för dig. Är det första gången du skall rekonda din bil kan det lätt bli övermäktigt med att välja ut alla separata delar som krävs för en komplett bilvårdsupplevelse. Därför kan ett paket vara ett enkelt alternativ för dig som inte vet vad du vill ha eller vill att det skall gå snabbt.

Fördelar:

 • – Enkelt
 • – Bra produkter
 • – Komplett
   •  

Nackdelar:

 • – Du kan inte själv bestämma
 • – Produkter du kanske inte behöver

Bilvårdsprodukter på nätet?

Vi på Rekondbil anser att du alltid enklast kan handla dina bilvårdsprodukter på nätet istället för i en butik. Många gånger så är det nämligen mycket billigare att handla på nätet och du kan spara flera tusentals kronor om det vill sig väl.

Dessutom är nätet så enkelt och du kan sitta hemma i lugn och ro och endast beställa hem dina produkter utan någon som helst stress eller yttre faktor som påverkar ditt val. Valet om du handlar på nätet eller i butik är helt upp till dig men vi anser att nätet är helt fenomenalt när det kommer till att handla bilvårdsprodukter. Dessutom så brukar utbudet vara större på nätet än i en enskild butik samtidigt som leveranstiden endast brukar vara någon dag eller två med dagens snabba posthantering.

Bilvårdsprodukter på rea?

Många gånger så har flertalet internetföretag en rea på bilvårdsprodukter vilket vi på Rekondbil tycker man skall använda sig av i den mån man kan. Ofta så är livslängden lång på bilvårdsprodukter, så varför inte bunkra upp lite när tillfälle ges?

Populära bilvårdsprodukter

Det finns otroligt många bilvårdsprodukter och vi tänkte här nämna några av de mest populära bilvårdsprodukterna som du kan använda till din bil. De bilvårdsprodukterna som vi anger nedan är produkter som de allra flesta rekonditionerar har med i sin arsenal när det kommer till bilvårdsprodukter.

Kända bolag inom bilvårdsprodukter

När det kommer till bilvårdsprodukter så finns det otroligt många olika märken att välja på, så vi på Rekondbil kommer nämna några som vi anser håller en generellt hög kvalité och du kan känns dig trygg med att köpa.

Om du klickar på namnet så kommer du direkt till en återförsäljare med förmånliga priser.

Bilvårdsprodukter bäst i test

Om du känner dig osäker när det kommer till ditt val av bilvårdsprodukter så kan du känna dig lugn. Vi på Rekondbil har nämligen upprättat en rad olika tester på de mest populära bilvårdsprodukterna för att hjälpa dig hitta rätt.

Följaktligen så finns det idag många olika produkter på marknaden och det kan lätt kännas övermäktigt när det kommer till att välja bilvårdsprodukter. Därför har vi testat de mest populära produkterna på marknaden och upprättat guider för hur du bäst skall använda dig av dem.

Bilvårdsprodukter invändigt

Invändiga bilvårdsprodukter används för att rekonda bilen på insidan. Även här finns det en hel del olika bilvårdsprodukter att tänka på när man skall välja, men valet för insidan är betydligt mycket enklare än när det kommer till utsidan av din bil.

Det är nämligen så att det räcker med ett fåtal olika produkter när det kommer till insidan av din bil, vilket gör rekonditioneringen mycket enklare och lättare att välja rätt.

Vi har upprättat en hel guide hur du går tillväga med rekommendation av olika bilvårdsprodukter på insidan, så ta gärna del av den för att lära dig mer.

Vilka bilvårdsprodukter använder proffsen?

När professionella aktörer ställs för valet av bilvårdsprodukter så finns det några olika tumregler som de har i åtanke.

Där är nämligen så att professionella aktörer har höga krav på sig från myndigheter att deras bilvårdsprodukter skall vara miljövänliga. Därmed blir det ibland en balansgång av att välja mellan effektiva bilvårdsprodukter som samtidigt skall vara så miljövänliga som möjligt.  Tyvärr så brukar det vara så att de mest effektiva produkterna är också de mest skadliga för miljön, även om utvecklingen går framåt i rask fart så har de inte alltid nått upp till samma standard som de mindre miljövänliga produkterna har.

När det kommer till att rengöra sin bil så innebär det i princip alltid någon form av miljöpåverkan då olja, tungmetaller och andra ämnen fastnar på fordonen när de rullar på vägarna och använder fossila bränslen.

Som tur är så fokuserar dagens tillverkar på att producera så miljövänliga bilvårdsprodukter som möjligt och utvecklingen blir allt bättre. För att nämna ett exempel så innebär det i praktiken att de ersätter skadliga ingredienser med en mer mijövänlig som kanske gör produkten något dyrare men samtidigt påverkar vår natur och reningsverk mindre.

Därav finns det alltid en balansgång när professionella aktörer väljer sina bilvårdsprodukter. Men rent generellt så den aktör som i dagsläget dyker upp på flest rekondfirmor idag är Meguiars.

Miljövänliga bilvårdsprodukter

När det kommer till val av miljövänliga bilvårdsprodukter så finns det några saker man kan tänka på för att värna om våra reningsverk och miljö.

En viktig bilvårdsprodukter som behövs för att rengöra bilen är avfettning, det finns olika typer av avfettningar idag där kallavfettning har varit den mest vanliga förekommande inom bilvård. Här kan man som privatperson eller företag hellre välja att använda alkaliska avfettning istället för de petroleumbaserade då dessa enklare bryts ner i naturen. Dessutom så bör man inte använda starkare kemikalier än vad ändamålet kräver. Samtliga av våra testvinnande bilvårdsprodukter har en  miljömässigt tänk med sig i de fall det går. Ett bra riktmärke är om produkten är Svanenmärkt eller har ett Kemikaliesvep vilket är en tydlig indikering på en miljömärkning.

Det avser inte enbart  avfettningsmedel utan även fälgrengöring, bilschampo, vinylmedel och andra kemikalier för bilvård.

Bilvårdsprodukter Bäst i Test

Rekondbil har testat marknadens mest populära bilvårdsprodukter och tagit fram testvinnande bilvårdsprodukter i respektive kategori. Vi vill att det skall vara enkelt att välja bilvårdsprodukter och därför har vi även tagit fram testvinnare i olika prissegment för att underlätta ditt val och bilvårdsprodukter när det kommer till de som sticker ut i vår bäst i test.

Bilvårdsprodukter Meguiars

Meguiars är en världsledande tillverkare av bilvårdsprodukter. På Meguiars kan du se varför de har blivit så framgångsrika samtidigt som vi går igenom de mest populära produkterna från Meguiars.

Köpa bilvårdsprodukter från utlandet?

Absolut kan du köpa bilvårdsprodukter från utlandet men tänk alltid på att det tillkommer moms och tullavgift vilket gör att priset oftast blir dyrare i slutändan. Men om du ändå vill göra det så rekommenderar vi att du kontrollerar återförsäljaren så att det är en auktoriserad återförsäljare och att du får rätt produkt.