Foam Lance / Skumtvätt

Foam Lance eller skumtvätt som det heter på svenska har blivit otroligt populär inom bilvård. Vi på Rekondbil går igenom hur en Foam Lance / Skumtvätt fungerar och vad du skall tänka på när du väljer en skumtvätt för att tvätta bilen med. Skumtvätt är otroligt enkla att använda och gör det riktigt roligt att tvätta bilen samtidigt som det effektiviserar processen. Vi skulle säga att Foam Lance eller skumttvätt är en av det mest populäraste bilvårdsprodukttillbehören som finns på marknaden idag.

Populär Foam Lance / Skumtvätt

Dr Dirt Proffsionell är en otroligt populär Foam Lance som har fått topprecensioner från sina användare. Med bra ergonomi och grymma egenskaper gör denna Foam Lance att biltvätten blir riktigt enkel och smidig. Vi kan varmt rekommenderar denna Foam Lance.

999 kr

Auto Glym Polar Blaster är en toppsäljande Foam Lance från Auto Glym. Den är otroligt populär och har fått höga omdömen från sina användare. Auto Glym är ett kvalitativt märke inom bilvård, likt denna skumtvätt som är otroligt bra på att skapa ett riktigt härligt skum.

999 kr

Sonax Extreme foam lance är en av sonax bäst säljande produkter. Den har blivit otroligt populär bland sina användare och med en behållare på hela 1 liter så räcker skumtvätten länge vilket är en stor fördel när det kommer till skumtvättar. Dessutom är den väldigt prisvärd.

499 kr

Vad är en Foam Lance / Skumtvätt?

Foam Lance Sonax

En Foam Lance eller Skumtvätt som det även heter är ett verktyg som underlättar din biltvätt. Den fungerar som så att man lägger i ett bilschampo, alkalisk avfettning eller liknande som är anpassat för en Foam Lance / Skumtvätt. Sedan blandar man det med vatten som gör att Foam Lancen / Skumtvätten blandar rengöringsmedlet och vattnet med luft som bildar ett tjockt skum. Skummet appliceras sedan på bilen med hjälp av en högtryckstvätt, foam lancen / skumtvätten fäster du sedan med ett speciellt munstycke på högtryckstvätten, sedan är det bara att spruta ut skummet över hela bilen.

Beroende på vad för typ av rengöringsmedel i din foam lance / skumtvätt så kommer det att lösa upp smuts, damm, flugor och annat organiskt material som kan ha fastnat på din lack. När du applicerat skum över hela bilen så låter du helt enkelt medlet att verka, smutsen kommer då att börja lösas upp och rinna av lacken på bilen, helt klart ett superenkelt sätt att rengöra sin bil på.

Den framförallt största fördelen är att du kommer eliminera risken för tvättrepor som uppstår när du till exempel drar en svamp emot lacken.

En Foam Lance / Skumtvätt går att använda både som en förtvätt eller underhållstvätt av din bil beroende på hur smutsig den är. Är bilen inte smutsig så kommer det att räcka med enbart applicera rengöringsmedlet med en foam lance. Är bilen riktigt smutsig så kan du tänkas behöva använda dig av vanligt bilschampo med svamp också. 

TIPS! De allra flesta bilschampon fungerar att blanda i en Foam Lance vilket gör det otroligt enkelt att applicera bilschampot för att sedan använda sig av en hink och mikrofibersvamp när du tvättar av bilen, fördelen är att hela bilen redan är täckt med bilschampo.

Varför skall man använda en Foam Lance / Skumtvätt?

Som vi nämnde tidigare så är en foam lance / skumtvätt otroligt effektiv när det kommer till att tvätta bilen, såväl förtvätt som underhållstvätt. Dessutom är det väldigt roligt att använda en foam lance / skumtvätt när man tvättar sin bil. Som många vet brukar det ta lång tid att tvätta sin bil, med en foam lance / skumtvätt så är detta inte längre något problem då man förkortar ner tiden något oerhört.

Tvättar du dessutom bilen i en dyr tvätthall så kommer du spara in en massa pengar på att förkorta ner tiden det tar att tvätta din bil. Vidare så är det väldigt bekvämt att använda en foam lance / skumtvätt då man slipper krångla med en hink, bilschampo, vatten och svamp. Här lägger du endast i det och sprutar direkt på bilen, otroligt smidigt och enkelt. 

Ser vi dessutom till att risken för repor är borta, det värsta vi vet på Rekondbil är när bilen blir repig efter att man tvättat den, med en foam lance / skumtvätt är detta ett minne blott.

Varför är en Foam Lance så effektiv?

När man använder sig av en Foam Lance så slipper man helt enkelt allt manuellt arbete som man behöver upprätta med en tvättsvamp. Foam lancen fungerar som så att du sprutar på valfritt rengöringsmedel och beroende på vad för typ av rengöringsmedel du använder så kommer Foam lancen att lossa smutsen från bilen utsida, utan att du behöver röra på lacken. Enklare än så kan det knappast bli.

Vidare är det viktigt att poängtera, om du har en mycket smutsig bil med dåligt vaxlager undertill så kommer du troligtvis vara tvungen att handtvätta bilen också, har du däremot en bil med bra vax eller lackskydd så kommer det högst troligt att räcka med en underhållstvätt. Det är helt enkelt skicket på bilen som avgör hur mycket bearbetning som krävs.

Oavsett så är det väldigt fördelaktigt att använda sig av en Foam lance då den tar bort en hel del smuts som annars skulle suttit kvar på lacken när du börjar din handtvätt. Den smutsen skulle då fungera som ett sandpapper och repa lackeringen på bilen, vilket inte är någon bra idé.

Som du snabbt inser så är en Foam lance otroligt effektiv och kan med fördel användas både som underhållstvätt när du har ont om tid alternativt som förtvätt.

Hur får man egentligen bäst skum?

Många är ute efter att få tjockas möjliga skum när det kommer till Foam Lance. Vi på Rekondbil rekommenderar dock inte att ha ett allt för tjockt skum då det kan reducera effekten istället för att förbättra den. Det är nämligen så att om skummet är för tjockt så kommer inte smutsen att flyta av lika bra som om du har en normal skumblandning, dessutom brukar det krävas mer rengöringsmedel. Således om du anser ditt skum vara för tunt så finns det några knep man kan använda sig av.

  • – Använd lite mer rengöringsmedel
  • – Använd varmt vatten i skumsprutan
  • – Använd ett rengöringsmedel med tjockt skum så som Meguiars Ultimate Snow Foam Xtreme
  • – Använd högsta tryck på högrtyckstvätten, starkare högtryckstvättar ger kraftigare skum
      •  

Svårare än så är det inte, du kommer uppleva ett riktigt tjockt skum med denna setup.

Meguiars Ultimate Snow Foam
Meguiars Ultimate Snow Foam

Tänk på att välja rätt adapter till din foam lance

När det kommer till val av adapter till din foam lance så måste man tänka igenom detta då det är olika munstycken till olika typer av högtryckstvättar.

Här hittar vi en bild på de olika adaptrarna till din högtryckstvätt, var noga med valet så att du inte väljer fel.

Foam Lance adaptrar
Källa: Autodude.se
  1. Ta reda på vad du eller där du tvättar din bil har för typ av högtryckstvätt. Till exempel Kärcher.
  2. Nu kan du välja adapter enligt bilden ovan
  3. Du är nu redo att börja tvätta din bil med foam lance

Hur mycket rengöringsmedel går det åt?

När det kommer till mängen rengöringsmedel som går åt så finns det några variabler att ta hänsyn till.

Högtryckstvätt – Det är nämligen så att beroende på hur stark eller svag högtryckstvätt du har så kommer det att ge en varierande skummängd, här bestämmer du helt enkelt antal skum som går åt för din bil genom att testa dig fram hur mycket som krävs för just din högtryckstvätt. 

Önskat skum – Vissa individer nöjer sig med lite skum medans andra vill ha ett riktigt tjockt skum, här är det dina preferenser som avgör hur mycket skum du önskar att det skall bli på din bil. Som tumregel ju mer rengöringsmedel desto mer skum.

Rengöringsmedel – Även valet av rengöringsmedel påverkar hur mycket medel som kommer gå åt, detta är något som varierar mellan olika rengöringsmedel.

Kontenta

Rent generellt så kan man inte säga exakt hur mycket rengöringsmedel som kommer att gå åt till din biltvätt rakt av då det är en mängd variabler som påverkar. Men om vi skall ta ett exempel så kan vi utgå ifrån Meguiars Ultimate Snow Foam Xtreme.

Enligt instruktion så går det åt 1:5 del per tvätt. Det vill säga att om du har en foam lance som rymmer 1 liter så kommer det gå åt 0,20 liter det vill säga 2 dl rengöringsmedel per biltvätt.

Hur rent blir det med en skumtvätt?

Som vi varit inne lite på tidigare så beror resultatet lite på hur bra skydd man har sedan tidigare, dessutom så avgör självklart tiden hur länge smutsen har suttit på bilen innan du använder dig av en skumtvätt.

Hur som helst så kommer du få ett bra resultat om du har ett bra grundskydd i form av vax eller lackskydd, har du det kommer du kunna underhållstvätta bilen med en foam lance mellan  4 – 6 gånger innan det blir aktuellt med en handtvätt.

Således så beror resultatet på hur smutsig bilen är och hur länge smutsen har suttit sedan tidigare. Vi känner personer som enbart har tvättat sina bilar med skumtvätt hela sommaren utan att de har fått några repor eller haft smuts kvar på bilen. Så allt beror egentligen på hur ofta du tvättar, om smutsen suttit länge och vad du har för grundskydd i form av bilvax eller lackskydd.

Kan man använda sig av en trädgårdsslang?

Nej, det kan man inte då trycket i vattenslangen blir för lågt och det finns i dagsläget ingen adapter som passar på en trädgårdsslang. Däremot så finns det gott om alternativ för de som inte har tillgång till en högtryckstvätt.

Fastän man inte har en högtryckstvätt så finns det andra alternativ som kan hjälpa en använda en foam lance.

Nej, det kan man inte då trycket i vattenslangen blir för lågt och det finns i dagsläget ingen adapter som passar på en trädgårdsslang. Däremot så finns det gott om alternativ för de som inte har tillgång till en högtryckstvätt.

Fastän man inte har en högtryckstvätt så finns det andra alternativ som kan hjälpa en använda en foam lance.

Högtryckstvätt på tvätthall – Idag finns det gott om tvätthallar och brukar du vara på en och samma tvätthall så kan du fördelaktigt fråga vad för typ av högtryckstvätt de använder och köpa en adapter som passar på  bilen. Adapter kan du köpa här.

Skumlans adapter
Källa: Autodude.se

Tryckspruta för skum

Om du vill ha en helt mobil lösning och inte har tillgång till en högtryckstvätt alls så fungerar det utmärkt att använda sig av en tryckspruta från Kwazar. Den fungerar precis som en foam lance och fyller samma funktion förutom att du inte behöver använda en högtryckstvätt för att applicera skummet. Dess munstycke är specialanpassat för att skapa ett bra skumsprutmönster.

Tryckspruta för foam lance - Kwazar Venus Super Solvent
Kwazar Venus Super Solvent - Tryckspruta
Skumtvättpaket

Finns det kompletta paket till foam lance?

Är du osäker på vad du behöver så kan du fördelaktigt köpa ett komplett paket till din foam lance. Paketen finns i olika utföranden och med olika många produkter som ingår, hur många och vad för produkter du vill ha är upp till dig. Fördelen med ett paket är att det är otroligt enkelt att köpa och du behöver inte fundera på innehållet för allt du behöver finns med.

Fördelar med en Foam Lance

Fördelarna med en Foam Lance är många och det kommer bli en fröjd att tvätta bilen. Framförallt när det blir så enkelt och tidsbesparande samtidigt som det blir rent utan att egentligen behöva göra något mer än att spruta på skummet. Foam Lance är nästan revolutionerande på det sättet då det aldrig tidigare varit så enkelt att tvätta sin bil.

Nackdelar med en Foam Lance

Den enda egentliga nackdelen som vi kan komma på är att bilen inte blir helt ren om den är väldigt smutsig eller har dåligt grundskydd. Men ser man till att upprätta detta regelbundet eller undnerhållstvättar med foam lance efter en ordentlig rengöring så kommer du slippa använda dig av en hink hela sommaren och en bit in på vintern. Även på vintern kan du klara dig bra om du använder kallavfettning innan du använder dig av foam lance.

Vad är egentligen grejen med Foam Lance?

Självklart så har vi en passande video från EJO Auto där du kan se fördelarna med en foam lance och se hur EJO arbetar med den.

Hur vi använder en Foam Lance

När vi vill underhållstvätta våra bilar med en Foam Lance så brukar processen se ut enligt följande: 

Upprättar du dessa fyra stegen i din underhållstvätt så kan vi lova dig att du inte behöver använda dig av en hink med svamp, självklart förutsatt att Ni har upprättat en ordentlig rengöring innan och har ett bra grund skydd på lacken. Tvättar Ni sedan på detta sättet kontinuerligt så kommer Ni inte ha något behov av att upprätta mer noggranna biltvättar då bilen ständigt kommer hålla sig ren och fin.

Bonus tips! När du upprättat dessa stegen så kan du fördelaktigt använda dig av en snabbförsegling så som Tershine Refract när du torkar av bilen med en mikrofiberduk. Dels för att få ett extra skydd som håller till nästa biltvätt men även den grymma glansen som endast Tershine kan ge dig bil. 

Vilken Foam Lance?

När det kommer till val av Foam Lance så finns det en del olika att välja på marknaden. Vi går igenom några som fungerar bra och är populära bland dess användare.

Att tänka på när du väljer en Foam Lance:

Volym 

Volymen är viktigt i det avseendet att om du väljer en Foam Lance eller skumtvätt med för lite volym så kommer det inte räcka tillräckligt länge för att applicera medlet på hela bilen, man vill självklart inte behöva fylla på mitt under applikationsförfarandet. Vi på Rekondbil rekommenderar en minsta volym på 800 ml det vill säga 0,8 liter för en personbil.

Kvalité

Likt de flesta produkterna så får man oftast vad man betalar för så satsa inte på den billigaste utan jämför lite mellan de olika. Väljer du Dr Dirt Professional eller Autoglym Polar Blaster så vet vi att Ni kommer bli nöjda. De håller en hög kvalité.

Vattenflöde

Här kan det variera en del mellan de olika Skum tvättarna och det kan vara bra att kolla så att de håller ett adekvat vattenflöde. Brukar ligga kring 6- 10 l/min. Vattenflödet är en av faktorerna som styr hur tjockt skummet blir i en Foam Lance.

Maximal temperatur

Generellt desto högre desto bättre, men den skall åtminstone klara av den maximala temperaturen som du har på din högtryckstvätt, kontrollera gärna det innan du köper en så att den klarar max temperaturen. Värmen på vattnet som kommer in i Foam Lancen påverkar också hur tjockt skummet blir. Generellt så blir det tjockare desto varmare vattnet är, därför är det bra med en Foam Lance som klarar av en hög temperatur. 

Max tryck

Maximalt tryck är viktigt att ha koll på så att den klarar av din högtrycks maximala tryck. Om du köper en för klen så kommer den att gå sönder då den inte klarar av det vattentrycket som din högtryckstvätt genererar.

 

Vilket rengöringsmedel till Foam Lance?

Som vi var inne på lite tidtagare så finns det en hel del rengöringsmedel som är kompatibla med en foam lance. Vi kommer ta upp de som vi på Rekonbil anser är de lättaste att arbeta med och som du kommer kunna få ett strålande resultat med.

Som vi nämnde ovan så arbetar vi oftast med en alkalisk avfettning och ett bilschampo som är avsedd för en foam lance, denna kombinationen brukar göra susen och är enkel att applicera på din bil samtidigt som det tar minimalt med tid.

De som vi brukar använda oss av är:

Alkalisk avfettning: Tershine Extract

 

Tershine Extract förtvättmedel
Tershine Extract - Alkalisk avfettning

Tershine Extract är som sagt ett förtvättsmedel som fungerar på alla typer av fordon. Det är en alkalisk avfettning, vilket betyder att den tar bort organisk smuts, damm, grus, fett, pollen med mera. Denna alkaliska avfettning fungerar utmärkt i en Foam Lance och kommer göra bilen ren redan i första steget, men för att inte nöja oss och öka på glansen i vår underhållstvätt så brukar vi även använda Foam Lancen ytterligare en gång.

Tänk på att hur du blandar den kommer påverka lackskyddet, men då vi ofta brukar använda oss av en snabbförsegling när vi torkar av bilen så spelar det inte så stor roll. Kontentan är att om du tar mycket alkalisk avfettning i din foam lance så kommer det avverka mer av ditt lackskydd samtidigt som bilen blir renare, tar du mindre så blir det motsatt effekt och det är något vi anser kan vara bra att ha med i beräkningen.

Bilschampo: Tershine Purify S

Tershine purify S
Tershine Purify S - Bilschampo

Tershine Purify S är ett bilschampo som både rengör effektivt men samtidigt lämnar en extrem glans på lacken. Det speciella med detta bilschampo är att det innehåller keramiska ingredienser, ämnen som förhöjer glans och skydd på ett redan befintligt vax eller lackskydd. Därför brukar vi använda oss av detta för att boosta glansen på lacken efter vi tagit bort smutsen med den alkaliska avfettningen, dessutom så rengör Purify S ytterligare lacken en gång, vilket gör bilen helt ren.

Det räcker egentligen med dessa två steg och typ av produkter. Vidare så kanske du undrar varför vi använder oss av Tershine? Vi på Rekondbil har aldrig tidigare upplevt en sådan glans med dessa medel. Vidare så fungerar båda otroligt bra i foam lancen och är otroligt dryga. 

Bonus!

Glöm aldrig att torka av bilen, det är nämligen så att det finns kalk i vårat vatten som sätter sig på lacken om vi inte torkar av bilen efter att vi tvättat den. Samtidigt som du gör detta kan du applicera en snabbförsegling likt Tershine Refract som kommer ge bilen en helt otrolig glans och skydda den till nästa biltvätt.

Denna glans måste upplevas i verkligheten då den inte gör sig rättvis på bild.

Snabbförsegling - Tershine Refract V2
Tershine Refract V2 - Snabbförsegling

Vanligt förekommande frågor om Foam Lance

Är en Foam Lance / Skumtvätt lätt att använda?

Så länge du har rätt munstycke till din högtryckstvätt så är det otroligt enkelt och smidigt att använda sig av en Foam Lance / Skumtvätt. Du behöver inte vara proffs för att använda en skumtvätt eller foam lance. Det kan såväl hobbyanvändaren som den professionella rekondaren göra.

Varför använda sig av en Foam Lance / Skumtvätt?

Att använda en Foam Lance / Skumtvätt har många fördelar och är framförallt väldigt enkelt samtidigt som det eliminerar risken för tvättrepor på din bil och sparar en massa tid. Vi på Rekondbil tvättar våra bilar enbart med en Foam Lance så länge som den inte är allt för smutsig och man gör det regelbundet så slipper du alltså svampa bilen och behöver inte oroa dig för några tvättrepor med rätt rengöringsmedel så kommer den att bli ren och fri från smuts som kan skada lacken. Vi har inga tvättrepor på våra bilar trots att vi enbart använder oss av Foam Lance när vi tvättar dem, vilket vi tycker är otroligt bra och effektiv samtidigt som det sparar oss en massa tid och arbete. 

Hur använder man en Foam Lance / Skumtvätt?

Det är otroligt enkelt att använda en  Foam Lance, se till att du har en Foam Lance som passar till din högtryckstvätt och sedan kan du enbart vrida på den beroende på vad du har för högtryckstvätt. Ställ sedan din högtrycktstvätt på hårdaste strålen och börja applicera medlet på bilen med ett härligt tjockt skum.

När använder man en Foam Lance / Skumtvätt?

Den är tänkt att användas till förtvätt och underhållstvätt. Den fungerar utmärkt till båda. Vi brukar använda en alkalisk avfettning första rundan och låta verkar i ca: 5 minuter för att sedan spola av bilen noggrant med högtryckstvätten sedan tar vi ytterligare en runda med ett skumschampo och låter även de verka. Har du en riktigt smutsig bil så kan du bearbeta det med svamp om du vill men oftast så behövs inte det. Då kan du bara låta det verka och spola av det noggrant igen och din bil är klar för att torkas. Väldigt enkelt och smidigt.

Vad kan man använda en Foam Lance / Skumtvätt till?

Du kan använda den på bilen, båten, motorcykeln,  husvagnen, bussen eller vilket fordon som helst egentligen. Vi har även använt den till att tvätta av vissa saker på huset till exempel skyddsplåtar för dörrar men mera. Så länge materialet klarar av rengöringsmedlet så finns det inga egentliga begränsningar.

Vilken Foam Lance / Skumtvätt skall jag välja?

När det kommer till val av Foam Lance så fungerar de aldra flesta väldigt bra idag. Dock rekommenderar vi att du undviker de billigaste då de ofta är undermåliga och inte klarar av att producera ett tillräckligt tjockt skum. Här är tre Foam Lance som vi kan rekommenderar och vi själva använder oss av, tryck direkt på bilden för att kommer till återförsäljaren med lägsta priset.

Foam lance - Dr Dirt pro
Dr Dirt Professional
Auto Glym Polar Blaster - Foam Lance
Auto Glym Polar Blaster
Sonax Foam Lance - Skumtvätt
Foam Lance Sonax Xtreme

Foam Lance med kampanj just nu, passa på att fynda!

DR DIRT FOAM LANCE - skumtvätt
Dr Dirt G1+ Adapter

Fungerar en Foam Lance / Skumtvätt

Ja, en foam lance eller skumtvätt fungerar utmärkt och är ett tidsbesparande arbetsverktyg för din bilvård. Den effektiviserar din biltvätt och gör så att du slipper tvätta din bil förhand om du gör det tillräckligt ofta, därmed är även tvättrepor ett minne blott. Samtidigt är det ett utmärkt verktyg för underhållstvätt eller förtvätt av din bil.

Är Foam Lance bra?

Definitionen av bra ligger alltid i användarens omdöme men om vi tittar på vad användarna säger om Foam Lance så älskar dem den. Här är några av de kommenterar som de tycker om sina skumtvättar:

 

Hitills har vi inte stött på någon användare som inte har tyckt illa om en Foam lance. De gör din biltvätt så mycket enklare, roligare och säkrare. Du slipper tänka på tvättrepor eller liknande och processen går så snabbt att du kan göra det flera gånger i veckan till förmån av samma tid som en handtvätt i vanliga fall.

Varför Foam lance?

Ja, varför skall man då använda sig av en foam lance? Som vi tidigare nämnt finns det många fördelar till varför du skall använda en foam lance, men i slutändan är det endast du som kan avgöra om den är köpvärd eller inte för dig. Här finner du några anledningar till varför vi rekommenderar en foam lance.

Som du ser finns det en rad fördelar för att endast nämna några med en foam lance. I slutändan är det endast du som kan avgöra om du vill ta del av dessa, kanske har du inget behov av en foam lance eller så kommer du känna att det tillför extremt mycket. Det vi vet är att när man börjar med en foam lance så är det svårt att sluta och man vill inte återgå till att tvätta bilen för hand.

Hur blandar man en Foam lance?

En Foam lance blandas enbart med vatten och rengöringsmedel. Beroende på vilken typ av rengöringsmedel du använder dig av så ser det lite olika ut. Ovan har vi ett exempel på hur det kan se ut med Meguiars Ultimate Snow Foam Xtreme.

Enligt instruktion så går det åt 1:5 del per tvätt. Det vill säga att om du har en Foam lance som rymmer 1 liter så kommer det gå åt 0,20 liter det vill säga 2 dl rengöringsmedel per biltvätt.

Om du skulle ha något annat rengöringsmedel så brukar det alltid framgå på förpackningen. Om det inte skulle göra det så kan du alltid testa dig fram. Vi brukar alltid rekommenderar att man laborerar sig fram lite för att hitta den bästa blandningen för din högtryckstvätt och vattentemperatur.

Foam lance eller inte?

När det kommer till frågan huruvida du skall använda dig av en foam lance eller inte så kan enbart du avgöra detta. Det vi vet är att användare som börjat använda en foam lance har inte blivit besvikna och saknar inte det traditionella sättet att tvätta bilen på. Men varför se det svart och vitt? Du kan tvätta bilen för hand men applicera bilschampot på bilen med en foam lance eller enbart förtvätta bilen med en foam lance och ändå tvätta för hand med om du vill. Kombinationen är oslagbar och din bil kommer bli riktigt ren och minimera risken för tvättrepor.